زندگینامه سعید جلیلی
سعید جلیلی یکی از کاندیداهای انتخابات 1400، توسط شورای نگهبان تایید صلاحیت و به کارزاز انتخابات وارد شد. بررسی این که سعید جلیلی کیست و چه سوابق اجرایی دارد، تصمیمگیری در مورد او را راحتتر میکند.
بیشتر مردم ایران، دکتر جلیلی را به عنوان رئیس هیات مذاکره کننده تیم هستهای ایران در سالهای 86 تا 89 میشناسند. اگر به دنبال اطلاعات مهم و جالب در مورد آقای جلیلی هستید، با entekhabat1400.com همراه باشد.
سعید جلیلی اهل کجاست؛ بیوگرافی سعید جلیلی
دکتر جلیلی 15 شهریور 1344 در شهر مقدس مشهد متولد شد؛ سن سعید جلیلی 55 سال است. پدر او محمد حسن جلیلی معلم و مدیر یک دبستان در ناحیه یک مشهد بود. اصالت پدر آقای جلیلی به بیرجند میرسد و مادر او آذری و اهل اردبیل است. این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در خانوادهای کمجمعیت بزرگ شده و تنها یک برادر کوچکتر از خود به نام وحید دارد.
تحصیلات سعید جلیلی
آقای جلیلی تحصیلات متوسطه خود را در همان شهر مشهد گذراند، سپس با پذیرش در دانشگاه امام صادق (ع) به تهران مهاجرت کرد و مشغول به تحصیل در رشته علوم سیاسی شد.
عنوان پایانامه کارشناسیارشد او، «سیاست خارجی پیامبر» است که با راهنمایی ایتالله محمد هادی عبدخدایی آن را انجام داد.
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری 1400 تحصیلات خود را تا مقطع دکتری معارف و علوم سیاسی ادامه داد. عنوان پایانامه مقطع دکتری او «بنیان اندیشه سیاسی اسلام در قرآن» است. استاد راهنمای او برای این پایاننامه سید احمد علمالهدی بود. او در سال 1381 از پایاننامه خود دفاع کرد و با نمره عالی قبول شد.
او علاوه بر فعالیت در دنیای سیاست، به عنوان یکی از اساتید دانشگاه امام صادق (ع)، «دیپلماسی پیامبر» را تدریس میکند. آقای جلیلی سابقه تدریس در دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف را هم دارد.
همسر سعید جلیلی و فرزندان او
دکتر سعید جلیلی در سال 1371 بعد از گرفتن مدرک فوقلیسانس خود، با خانم دکتر فاطمه سجادی ازدواج کرد. فاطمه سجادی، همسر سعید جلیلی، پزشک عمومی است. او در یک خانواده معمولی و به دور از سیاست بزرگ شده است.
حاصل ازدواج خانم دکتر سجادی و سعید جلیلی، پسری به نام سجاد است. اطلاعات زیادی در مورد همسر و فرزند آقای جلیلی در دسترس نیست. از سجاد جلیلی تنها چند عکس وجود دارد که همراه پدر در مراسمهایی مثل نماز جمعه و راهپیمایی شرکت کرده است.
حضور در جبهههای جنگ با عراق
با شروع جنگ تحمیلی، سعید جلیلی برای دفاع از کشور به جبهههای جنگ رفت. او در این زمان یک دانشآموز دبیرستانی بود. دکتر جلیلی در طول جنگ هشتساله در عملیاتهای مختلفی شرکت داشت.
جلیلی در دی ماه 1365 به عنوان دیدهبان در عملیات کربلای 5 حضور داشت. در این عملیات پای او زخمی و در بیمارستان صحرایی شلمچه بستری شد. نبود امکانات پزشکی مورد نیاز، پزشکان را مجبور کرد که پای راست او را قطع کنند.
احزاب و جهتگیری سیاسی
سعید جلیلی را میتوان یک فرد مستقل دانست که در دستهبندی اصولگرا یا اصلاحطلب قرار نمیگیرد؛ البته گرایشهای فکری و سیاسی او به حزب اصولگرا نزدیکتر است.
به طور کلی آقای جلیلی یک شخصیتهای ساکت سیاسی است که حتی در مورد اعتراضات سال 88 هم اظهار نظر چندانی نکرد. او از شخصیتهای محبوب رهبری است و گفته میشود هر جا صحبت از «دولت جوان انقلابی» است، آقای جلیلی نماد و نشانه آن است.
در انتخابات سال 92 این دبیر سابق شورای امنیت به عنوان نماینده جبهه پایداری در انتخابات شرکت کرد. در این دوره هم بعضی از هواداران جبهه پایداری و انصار حزبالله حمایت خود را از این کاندیدا اعلام کردهاند.
سوابق سعید جلیلی در دنیای سیاست
سعید جلیلی یکی از جوانترین سیاستمداران ایران است. او در سال 68، زمانی که تنها 24 سال داشت وارد وزارت خارجه شد. او در سن 26 سالگی به ریاست اداره بازرسی وزارت خارجه انتخاب شد و تا سال 75 در این سمت باقی ماند. بعد از این سمت، به عنوان معاون اداره اول آمریکا در وزارت خارجه برگزیده شد. در سال 76 و با شروع دوره ریاست جمهوری رئیس دولت اصلاحات، از این سمت کنار گذاشته شد.
سمت بعدی سعید جلیلی، «مدیر بررسیهای جاری دفتر رهبری» بود. او در دفتر رهبری به خدمت ادامه داد تا این که با شروع ریاست جمهوری محمود احمدینژاد دوباره به وزارت خارجه برگشت و به سمت معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه رسید.
در مهرماه 1386، خبر استعفای علی لاریجانی از سمت «دبیر شورای عالی امنیت ملی» اعلام شد. با این استعفا بهترین گزینه برای جایگزینی سعید جلیلی بود. رهبر معظم انقلاب هم در سال 87، دکتر جلیلی را به عنوان نماینده خود در شورای عالی امنیت ملی اعلام کرد.
در حال حاضر او عضو شورای راهبردی روابط خارجی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و نماینده رهبری در شورای عالی امنیت ملی است.
رئیس تیم مذاکره کننده هستهای در دولت احمدینژاد
مهمترین نقطه در بیوگرافی جلیلی حضور او به عنوان مسئول مذاکرات هستهای ایران در دولت احمدینژاد است. در دوره مذاکرات او با 5+1، تحریمهای فلجکننده از سوی این کشورها علیه ایران وضع شد و شورای امنیت هم سه قطعنامه علیه ایران تصویب کرد.
افزایش تعداد سانتریفیوژها و فعالیتهای هستهای ایران در این دوره بیشتر شد؛ اما بسیاری از تحلیلگران سیاسی معتقدند که مذاکرات آقای جلیلی با شورای امنیت کاملا بیفایده و بینتیجه بود.
با شروع دوره ریاست جمهوری آقای روحانی، علی شمخانی، جایگزین سعید جلیلی شد و مذاکرات با 5+1 هم به عهده محمد جواد ظریف قرار گرفت.
سعید جلیلی و انتخابات ریاست جمهوری
آقای جلیلی در سال 92، برای اولین بار وارد عرصه انتخابات ریاست جمهوری شد. او در این دوره جوانترین کاندیدا بود. شعار انتخاباتی سعید جلیلی در این دوره «حیات طیبه» بود.
او با کسب بیش از 11 درصد از آرا بعد از حسن روحانی و محمدباقر قالیباف، سوم شد. در انتخابات سال 96 گمانهزنیهایی در مورد ثبتنام او وجود داشت؛ اما دکتر جلیلی در این دوره از انتخابات شرکت نکرد و از ابراهیم رئیسی حمایت کرد.
شعار انتخاباتی، رئیس و سخنگوی ستاد انتخاباتی
آقای جلیلی برای انتخابات 1400، شعار انتخاباتی «جهاد بزرگ، برای جهش ایران» را برگزیده است.
وعدههای سعید جلیلی برای ریاست جمهوری 1400
در ادامه میتوانید با برخی از مهمترین برنامهها و وعدههای انتخاباتی این کاندیدای ریاست جمهوری 1400 آشنا شوید؛
- طرح وان؛ توزیع عادلانه یارانهها: این طرح برنامه آقای جلیلی برای اصلاح وضعیت توزیع انرژی و حذف یارانههای پنهان آن است. آقای جلیلی باور دارد که با اجرای این طرح، اصلاح الگوی مصرف و استفاده بهتر از منابع انرژی صورت میگیرد، درآمدهای حاصل از نفت و گاز به صورت عادلانه تقسیم و از قاچاق سوخت جلوگیری میشود.
- برنامه سه لایهای برای تامین استاندارد غذایی خانوار: آقای جلیلی با اشاره به صفهای طولانی مواد غذایی به خصوص در دوران کرونا، گفته که در طرح تامین استاندارد غذایی خانوار، با حفظ کرامت خانوادههای ایرانی، هر فرد میتواند سبد غذایی خود را از فروشندههای محل تهیه کند. با استفاده از این طرح، فروشندهها به دنبال مشتری هستند.
- گردشگری و امکان سفر برای همه خانوادههای ایرانی: با برنامهریزی، اماکن تفریحی دولتی در اختیار عموم قرار میگیرد. 30 درصد خانوادههای ایرانی به مسافرت نمیروند. با این طرح امکان سفر حتی برای خانوادههای روستایی هم فراهم میشود.
دولت در سایه
سعید جلیل بعد از شکست در اننتخابات 92، طرح «تشکیل دولت در سایه» را مطرح کرد. این طرح به منظور کمک به دولت اصلی، پیشنهاد شد؛ اما خیلی جدی گرفته نشد. او در سال 96 دوباره آن را مطرح کرد و به سید ابراهیم رئیسی تشکیل دولت در سایه را پیشنهاد داد.
رقابت دکتر سعید جلیلی و سید ابراهیم رئیسی
همان طور که گفتیم در انتخابات سال 96، آقای جلیلی در انتخابات شرکت نکرد. او بعد از تایید صلاحیت سید ابراهیم رئیسی از او حمایت و در همایش انتخاباتی او سخنرانی کرد.
حمایت او از ایتالله رئیسی این گمانهزنی را ایجاد کرده که در روزهای نزدیک به برگزاری انتخابات، دکتر جلیلی به نفع این کاندیدای ریاست جمهوری 1400 از صحنه انتخابات کنار برود.
سعید جلیلی و محسن رضایی در یک جبهه
آقای رضایی کاندیدای 4 چهار دوره انتخابات ریاست جمهوری است. با حذف چهرههای سرشناسی چون محمود احمدینژاد، اسحاق جهانگیری و علی لاریجانی، او به یکی از کاندیداهای مهم انتخابات تبدیل شده است.
محسن رضایی و سعید جلیلی به عنوان رقبای اصلی ابراهیم رئیسی شناخته میشوند. محسن رضایی برخلاف سعید جلیلی شانسی برای جلب حمایت اصولگراها ندارد. این موضوع در واقع نقطه ضعف او در مقابل دکتر جلیلی است.
دکتر جلیلی در فضای مجازی
شما میتوانید با استفاده از وبسایت و اینستاگرام دکتر سعید جلیلی از اخبار ستاد انتخاباتی او اطلاع پیدا کنید.